Κατανοώντας την παιδική παχυσαρκία
Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία αυξανόμενη επιδημία που αντιμετωπίζει η επόμενη γενιά Αμερικανών. Οι επιπτώσεις αυτής της επιδημίας στην υγεία, την ευημερία και το αυξανόμενο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης είναι διαρκείς και σοβαρές.
Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία σε παιδιά συνδέεται με την υπερλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερόλη), υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), άσθμα, διαβήτη τύπου 2, οστικά, αρθρικά και ορθοπεδικά προβλήματα, άπνοια ύπνου και κακή αυτοεκτίμηση.
Είναι ανησυχητικό το γεγονός πως τα παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγάλες πιθανότητες να παραμείνουν παχύσαρκα και στην ενήλικη ζωή τους, διαιωνίζοντας έτσι το πρόβλημα. Οι παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν στην παιδική παχυσαρκία περιλαμβάνουν τη γενετική προδιάθεση, το μεταβολισμό του παιδιού, τη σωματική δραστηριότητα, τις διατροφικές συνήθειες και τους κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, οι επαγγελματίες στον τομέα της φυσικής κατάστασης πρέπει να κατανοήσουν καλά την παιδική παχυσαρκία και να υιοθετήσουν στρατηγικές που θα βοηθήσουν τους νέους πελάτες τους να ζουν με ενεργό και υγιεινό τρόπο ζωής.
Ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί η παιδική παχυσαρκία είναι μέσω της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας. Πολλά παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες όπως τηλεόραση, υπολογιστές και βιντεοπαιχνίδια, παρά να ασχολούνται με σωματική δραστηριότητα. Επομένως, η προώθηση της σωματικής δραστηριότητας και του παιχνιδιού μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Επιπλέον, η διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας. Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τα υψηλά λιπαρά και υψηλής θερμίδας τρόφιμα, όπως τα αναψυκτικά με περιεχόμενο ζάχαρης, και να προτιμούν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως.
Επιπλέον, η προώθηση του σωστού ύπνου και της ψυχολογικής ευεξίας μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας και στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών.
Συνολικά, η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μέσω της σωματικής δραστηριότητας, της διατροφής, του ύπνου και της ψυχολογικής ευεξίας μπορεί να αποτελέσει καίριο μέσο για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και την πρόληψη των επιπτώσεών της.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ - Υποκειμενικοί παράγοντες της παιδικής παχυσαρκίας
Από το προηγούμενο τμήμα είναι σαφές ότι από καθαρά φυσιολογική προοπτική, η ενεργειακή ανισορροπία αποτελεί πρωταρχική αιτία στην άνοδο της παχυσαρκίας. Δηλαδή, ένα άτομο καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από τα τρόφιμα και τα ποτά από ότι καίει όλη την ημέρα. Ωστόσο, η ενεργειακή ανισορροπία είναι μόνο μέρος της εξίσωσης για την κατανόηση και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Υπάρχουν διάφοροι βασικοί παράγοντες για το γιατί υπάρχει μία ενεργειακή ανισορροπία. Μερικοί από αυτούς μπορεί να περιλαμβάνουν κοινωνικές και εθνοτικές παραδόσεις, οικογενειακό τρόπο ζωής, ψυχολογικό ή φυσικό τραύμα και κοινωνικοοικονομική κατάσταση (π.χ, φτωχών έναντι μεσαίας τάξης ατόμων) (3,4).
Πολλά παχύσαρκα παιδιά δεν είναι ευχαριστημένα με την εμφάνιση του σώματός τους, οδηγώντας σε αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να κλιμακωθεί με σκληρὀ χειρισμό από γονείς, αδέλφια ή συμμαθητές (5). Ο εκφοβισμός και η γελιοποίηση συχνά οδηγεί σε απογοήτευση, περιθεριοποίηση και κατάθλιψη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συχνά παρατηρείται έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και υπερκατανάλωση τροφής, διαιωνίζοντας την ενεργειακή ανισορροπία που βιώνει το παιδί. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνες, οι μαθητές που εκφοβίζονται στο σχολείο είναι πιθανότερο να είναι παχύσαρκοι και να χάσουν περισσότερες σχολικές ημέρες από τους μη παχύσαρκους.
Υπάρχουν φυλετικές και κοινωνικοοικονομικές διαφορές. Τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι υψηλότερα μεταξύ των Ισπανών (21,9%) και των μη Ισπανόφωνων μαύρων νέων (19,5%) από τους μη Ισπανούς λευκούς νέους (14,7%) (2). Επιπλέον, επικρατεί υψηλότερη εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα (2).
Εξετάζοντας βαθύτερα τους υποκειμενικούς παραγόντες παιδικής παχυσαρκίας, γίνεται σαφές ότι το σπίτι και το σχολικό περιβάλλον ενός παιδιού επηρεάζουν άμεσα τις συνήθειες διατροφής και σωματικής τους δραστηριότητας και τη συνολική ψυχολογική υγεία. Αυτοί οι παράγοντες δεν πρέπει να αγνοούνται κατά τη συζήτηση του φαινομένου της παιδικής παχυσαρκίας.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. Ένα φιλικό μήνυμα για τους Επαγγελματίες της άσκησης
Οι υποκείμενες αιτίες του φαινομένου αυτού είναι σύνθετες. Οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, επιδεινώνοντας περαιτέρω την μείωση του χρόνου που εκτελούν σωματική δραστηριότητα και την αύξηση της πρόσληψης τροφών με υψηλές θερμίδες, λίπη και ζάχαρη. Ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων οδήγησε στην αυξανόμενη επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας.
Έχοντας μία βασική κατανόηση για τα προαναφερθέντα θέματα, οι επαγγελματίες της άσκησης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις νέες γνώσεις τους για να αποκτήσουν στενότερη σύνδεση με τους νέους πελάτες τους. Η μάχη της παιδικής παχυσαρκίας είναι κάτι περισσότερο από την απλή καταμέτρηση των θερμίδων και την έντονης άσκησης. Οι επαγγελματίες της άσκησης είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν και να ακούσουν ενεργά τους πελάτες που αγωνίζονται με το βάρος τους και να παρέχουν στρατηγικές που εισάγουν συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής.
References
- Fryar CD, Carroll MD, Ogden CL, Prevalence of overweight and obesity among children and adolescents: United States, 1963-1965 through 2011-2012. Atlanta, GA: National Center for Health Statistics, 2014.
- Ogden CL, Carroll MD, Kit BK, Flegal KM. Prevalence of childhood and adult obesity in the United States, 2011-2012. Journal of the American Medical Association 2014;311(8):806-814.
- Geier AB, Foster GD, Womble LG, McLaughlin J, Borradaile KE, Nachmani J, Sherman S, Kumanyika S, Shults J, The relationship between relative weight and school attendance among elementary schoolchildren. Obesity, 2007. 15(8): p. 2157-2161.
- Puhl RM, Luedicke J, Weight-based victimization among adolescents in the school setting: Emotional reactions and coping behaviors. Journal of Youth and Adolescence, 2012. 41(1): p. 27-40.
- Kalra, Gurvinder, Avinash De Sousa, Sushma Sonavane, and Nilesh Shah. “Psychological Issues in Pediatric Obesity.” Industrial Psychiatry Journal. Medknow Publications & Media Pvt Ltd, 2012. Web. 24 Feb. 2017
- How Much Physical Activity Do Children Need?” Centers for Disease Control and Prevention, 04 June 2015. Web. 24 Feb. 2017.