ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΘΕΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ. Όταν μιλάμε για άσκηση στα παιδιά, ο κύριος στόχος είναι να κινηθούν. Ωστόσο, ενώ ενθαρρύνουμε τους μελλοντικούς αθλητές πώς να κινούνται και να κινούνται καλά, θέτουμε τα θεμέλια για το μέλλον τους στον αθλητισμό και τη ζωή γενικά. Ας εξερευνήσουμε αυτό το σημαντικό θέμα σε βάθος και μάθουμε πώς μπορείτε να διδάξετε θεμελιώδεις αθλητικές δεξιότητες στα παιδιά: ως υπερήφανος γονέας, επαγγελματίας της άσκησης ή προπονητής νέων.
ΠΩΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ – ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τα μικρά παιδιά διαμορφώνουν νευρολογικά πρότυπα για να ταξιδεύουν από τον εγκέφαλό τους για να κινούν το σώμα τους αποτελεσματικά καθώς εξασκούν τις κινητικές τους δεξιότητες. Αυτές οι δεξιότητες αναπτύσσονται στην αναπτυξιακή περίοδο και γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικές με την πρακτική και την επανάληψη.
Από την ηλικία του περπατήματος, τα μυϊκά μοτίβα ενός παιδιού για σωστό βάδισμα και κίνηση δημιουργούνται μέσω επαρκούς λειτουργικότητας για τα άκρα και τους μύες που ενεργοποιούνται την κατάλληλη στιγμή (Chang, Kubo, Buzzi, Ulrich, 2006).
Η οργάνωση των μυών φαίνεται να αναδύεται αργά (και απαιτεί τεράστια πρακτική πριν αρχίσουν να εμφανίζονται σταθερά πρότυπα). Ταυτόχρονα, άλλα μοτίβα βάδισης και κίνησης εμφανίζονται νωρίτερα και απαιτούν περισσότερη σταθεροποίηση (Chang, Kubo, Buzzi, και Ulrich, 2006).
Όσο πιο νωρίς οι γυμναστές, εκπαιδευτικοί και προπονητές βοηθήσουν τα παιδιά με τα μοτίβα κίνησης που απαιτούνται στον αθλητισμό, τόσο πιο γρήγορα οι μύες τους μπορούν να αναπτυχθούν σωστά και να λειτουργούν αποτελεσματικά.
ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Οι προπονητές και επαγγελματίες της φυσικής κατάστασης μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των πρώτων αθλητικών δεξιοτήτων και να υποστηρίξουν την λειτουργικότητά τους. Να δημιουργήσουν μοτίβα κίνησης που θα οδηγήσουν τα παιδιά σε αθλητικές δραστηριότητες. Τα αντανακλαστικά και οι αντιδράσεις των βρεφών μπορούν να εξελιχθούν σε στοιχειώδεις κινητικές δεξιότητες, οι οποίες εξελίσσονται σε θεμελιώδεις κινητικές δεξιότητες πριν γίνουν αθλητικές δεξιότητες (Fundamental Motor Skills and Sports Specific Skills, 2020).
Τα παιδιά συνήθως τα πάνε καλά με την άσκηση και την κίνηση. Με ενθουσιασμό συμμετέχουν στη διαδικασία και γνωρίζουν ότι οι δραστηριότητες που πρόκειται να κάνουν θα είναι διασκεδαστικές. Οι ιδέες που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο μπορούν να εφαρμοστούν μέσα από το παιχνίδι, κυκλική άσκηση ή ακόμα και μέσα από την πίστα εμποδίων. έτσι διατηρείτε τις προπονήσεις ζωντανές και ευχάριστες.
6 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ:
Όταν πρόκειται για τη διδασκαλία των θεμελιωδών αθλημάτων για τα παιδιά, υπάρχουν πολλές κινήσεις και ασκήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενώ εκπαιδεύετε τους νέους.
Οι κινήσεις που υπογραμμίζονται παρακάτω είναι μερικές από τις καλύτερες για την αναδιάρθρωση των μυών, την αύξηση του συντονισμού και τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των παιδιών.
- Ρίψη και πιάσιμο
- Άλμα / αναπήδηση
- Τρέξιμο
- Κλοτσιά
- Χτύπημα μπάλας (με το χέρι)
- Εκκίνηση / Σταμάτημα
Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά για να μάθουμε πώς να εξασκηθούμε καλύτερα σε αυτές τις αποτελεσματικές κινήσεις στην άσκηση των παιδιών.
ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
#1 ΡΙΨΗ ΚΑΙ ΠΙΑΣΙΜΟ
Τα αθλήματα που απαιτούν ρίψη είναι για παράδειγμα: βόλεϊ, μπέιζμπολ, τένις (Fundamental Motor Skills and Sports Specific Skills, 2020). Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν πώς να κινούν τα μάτια, τα χέρια και τα πόδια τους ταυτόχρονα σε αυτήν την κίνηση.
Οι οδηγίες περιλαμβάνουν:
Να κρατάει τα βλέμμα στον στόχο καθ’ όλη τη διάρκεια της ρίψης.
Να σταθεί πλάι στον στόχο.
To χέρι με το οποίο θα ρίξει να είναι σχεδόν τεντωμένο πίσω από το σώμα.
Να κάνει βήμα προς τον στόχο με το αντίθετο πόδι από το χέρι ρίψης.
Να δουλέψει την περιστροφή από το ισχίου προς τον ώμο κατά τη διάρκεια της ρίψης.
Η κίνηση τελειώνει όταν το χέρι θα καταλήξει κάτω.
# 2 ΑΛΜΑ / ΑΝΑΠΗΔΗΣΗ
Η αναπήδηση ή το άλμα με δύο πόδια και παραλλαγές άλματος σε ένα πόδι συναντάμε σε αθλήματα όπως το μπάσκετ. Η ασφαλή προσγείωση με τα γόνατα να είναι πίσω από τα δάχτυλα των ποδιών είναι μια σημαντική δεξιότητα που τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν καθώς μαθαίνουν πώς να κινούνται όλο και περισσότερο. Αρχικά, το άλμα είναι μια έμφυτη ικανότητα για τα παιδιά. Η ισορροπία τους είναι αυτό που μπορεί να ασκηθεί με μονοποδικές κινήσεις. Οι κώνοι ή άλλα σηματάκια δίνουν στα παιδιά έναν στόχο να πηδήξουν ή να μεταπηδήσουν, καθώς και να δουλέψουν σταθεροποίησή τους.
# 3 ΤΡΕΞΙΜΟ
Το τρέξιμο περιλαμβάνεται σχεδόν σε κάθε άθλημα. Τα παιδιά πρέπει να τρέχουν μόνο από το ένα σημείο στο άλλο και να ασκούν βιομηχανική με σωστή καθοδήγηση.
Οδηγίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα βήματα:
Να κοιτάει μπροστά καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής
Τα πέλματα να προσγειώνονται κάτω από τους γοφούς
Τα χέρια λυγίζουν στους αγκώνες και κινούνται σε αντίθεση με τα πόδια
Επαφή με το έδαφος να γίνεται με το μπροστινό μέρος του ποδιού (midfoot to forefoot)
Το σώμα να κλίνει ελαφρώς προς τα εμπρός με ουδέτερη ευθυγράμμιση ισχίου
# 4 ΚΛΟΤΣΙΑ
Τις κινήσεις με κλοτσιές συναντάμε σε αθλήματα όπως το kickball και το ποδόσφαιρο. Οι οδηγίες για το πώς να κλοτσούν περιλαμβάνουν τη ρύθμιση παρόμοια με εκείνη της ρίψης. Το αντίθετο χέρι και το πόδι ξεκινούν μπροστά από το κλοτσιές. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να κλοτσούν με το εσωτερικό του ποδιού ή με το δάχτυλό τους.
Το μέγεθος και το βάρος της μπάλας είναι σημαντικά. Μερικά παιδιά μπορεί να χρειάζονται βοήθεια χρησιμοποιώντας τη δύναμη στον πυρήνα και την οπίσθια αλυσίδα τους για να πυροδοτήσουν την κλοτσιά τους, ενώ άλλα θα μάθουν πώς να ελέγχουν την ώθηση και τη δύναμη της κλοτσιάς τους για να οδηγήσουν την μπάλα σε μικρότερους στόχους.
# 5 ΧΤΥΠΗΜΑ ΜΠΑΛΑΣ (ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ)
Την αναπήδηση της μπάλας έχουμε στο μπάσκετ. Ο συντονισμός χεριών-ματιών βοηθά τα παιδιά να δουλεύουν στην ντρίμπλα τους για να νιώσουν την μπάλα που αναπηδά από μια σκληρή επιφάνεια, πίσω στο χέρι τους και μετά πίσω στο έδαφος. Η ντρίμπλα διδάσκεται στα παιδιά πρώτα μπροστά από το σώμα και μετέπειτα πλάι στο σώμα τους.
Οι οδηγίες περιλαμβάνουν:
Το βλέμμα στραμμένο προς τα εμπρός στην μπάλα καθ’ όλη την κίνηση.
Η επαφή με την μπάλα γίνεται χρησιμοποιώντας τα μεσαία δάχτυλα του ενός χεριού σε περίπου ύψος ισχίου.
Ο καρπός και οι αγκώνες πρέπει να λυγίσουν και να ισιώσουν για να ωθήσουν την μπάλα
Τα ισχία και τα γόνατά πρέπει να είναι λυγισμένα κατά τη διάρκεια του χτυπήματος της μπάλας.
# 6 ΕΚΚΙΝΗΣΗ / ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ
Τα παιδιά έχουν μόνο μία ταχύτητα: γρήγορη. Ο στόχος ενός προπονητή είναι να διδάξει στα παιδιά να ελέγχουν τις κινήσεις του σώματός τους. Με στόχο για να τους βοηθήσουν να ξεκινάνε και να σταματάνε σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Οι κώνοι και οι στόχοι μπορούν να τους δώσουν σημεία έναρξης και λήξης.
Μια κίνηση χεριού ή σφύριγμα μπορεί να κρατήσει την προσοχή τους για να ξεκινήσουν μια κίνηση ή να την σταματήσουν. Αυτές οι δεξιότητες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες στον αθλητισμό.
Τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν μια ποικιλία κινήσεων που απαιτούνται στα αθλήματα από τα πρώτα χρόνια. Παρακολουθώντας τα παραδείγματα από τα είδωλά τους, τα παιδιά βλέπουν πώς να επιτύχουν κάποιες δεξιότητες ενώ βελτιώνουν σωματικά τις αθλητικές τους δεξιότητες καθ’ όλη την παιδική ηλικία.
Η θετική ενίσχυση για τη συμμετοχή στα αθλήματα και πολλές δοκιμές παρακινούν τα παιδιά να συνεχίσουν προσπάθειά τους στην άσκηση.
REFERENCES:
- Clark, M. A., Lucett, S. C., McGill, E., Montel, I., & Sutton, B. G. (2018). NASM Essentials of Personal Training (6th ed.). Burlington, MA: Jones and Bartlett Learning.
- Assessment Technologies Institute®, LLC. (2012). Youth Exercise Specialist (1st ed.).
- Youth Physical Activity Guidelines. (2019, May 29).
- Fundamental Motor Skills and Sports Specific Skills. (2020, April 20). Physiopedia.
- Chang, C.-L., Kubo, M., Buzzi, U., & Ulrich, B. (2006, April). Early changes in muscle activation patterns of toddlers during walking.