Η επικοινωνία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την ποιότητα των σχέσεών μας. Ως προπονητές, επαγγελματίες της άσκησης ή επαγγελματίες υγείας, η ικανότητά μας να επικοινωνούμε αποτελεσματικά θα οδηγήσει σε μία επιτυχημένη σταδιοδρομία.
Μερικές φορές η επικοινωνία είναι απλή και ρέει ομαλά. Άλλες φορές, είναι περίπλοκη και οδηγεί σε δυσάρεστες καταστάσεις που θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει. Υπάρχουν όμως ορισμένα κοινά εμπόδια στην αποτελεσματική επικοινωνία που όλοι μας πέφτουμε θύματα, και απλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προσπαθήσουμε να τα ξεπεράσουμε.
Ακολουθούν πέντε τρόποι για να σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε τα κοινά εμπόδια για μία αποτελεσματική επικοινωνία. Όλοι τους είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για τους NASM Certified Personal Trainer.
1.Όταν δεν ξέρετε τι να πείτε, κάντε μία παύση!
Γνωρίζετε πως είναι το συναίσθημα, όταν σκέφτεστε την πιο κατάλληλη απάντηση πολύ μετά το πέρας μίας συνομιλίας;
Αυτό το έξυπνο ή κατάλληλο «αντίδοτο» που θα είχε κάνει τη συνομιλία σας πολύ καλύτερη; Ή όταν μετανιώνετε για κάτι που μόλις είπατε και θα θέλατε να μπορούσατε να πατήσετε ένα κουμπί και να γυρίσετε το χρόνο πίσω, πριν αυτό που είπατε φτάσει στα αυτιά του συνομιλητή σας; Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση, και δεν χρειάζεται να νιώθουμε ντροπή γι’ αυτό.
Η εμπειρία μου ωστόσο μου δίδαξε, ότι υπάρχει μεγάλη δύναμη σε μια παύση. Απλά κάντε ένα γρήγορο διάλειμμα μετά από όσα ακούσατε πριν απαντήσετε. Μπορείτε να πάρετε μια βαθιά ανάσα ή ακόμη και να μετρήσετε έως και το τρία από μέσα σας στο κεφάλι σας , αλλά όμως το κλειδί είναι να σκεφτείτε προσεκτικά, και μετά να μιλήσετε, έχοντας επίγνωση του τι λέτε.
2. Όταν θέλετε να εντάξετε κάποιον σε μία συζήτηση, αποφύγετε τις τετριμμένες φράσεις.
«Πώς είσαι;», «Πώς πάει;». Αυτές είναι οι ερωτήσεις που κάνουν συνήθως οι άνθρωποι όταν συναντούν κάποιον, χωρίς να αναζητούν μια ουσιαστική απάντηση. Είναι πράγματα εκφράσεις που ακούμε εκατομμύρια φορές στην καθημερινότητά μας και λέγονται από αγνώστους αλλά όχι από αυτούς με τους οποίους θέλουμε πραγματικά να επικοινωνήσουμε. Εάν θέλουμε να εντάξουμε ένα άτομο σε μία συνομιλία, πρέπει να είμαστε πιο αυθεντικοί και να αποφεύγουμε τις ερωτήσεις που συνεπάγονται μονολεκτικές απαντήσεις.
Πρέπει να εκφράσουμε πραγματικό ενδιαφέρον για το άτομο, τα ενδιαφέροντά του και τη ζωή του. «Τι κάνει το καινούργιο σου κουτάβι;», «Πώς τα πάνε τα παιδιά σου με το σχολείο;». Ό,τι Οποιοδήποτε ερώτημα τους θέσετε, το οποίο σχετίζεται με τις εξελίξεις στη ζωή τους και τους κάνει να αισθάνονται πολύτιμοι, αυτό είναι που μετράει περισσότερο. Είναι ένας απλός τρόπος δημιουργίας μιας ανθρώπινης σύνδεσης.
3. Όταν θέλετε η συζήτηση να έχει ροή, απαντήστε με μία παράφραση.
Μερικές φορές χρειαζόμαστε διευκρινίσεις και άλλες φορές θέλουμε απλώς να διατηρήσουμε τη ροή της συνομιλίας.
Ένας καλός τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι απαντώντας με παραφράσεις. Τι είναι η παράφραση; Είναι μια απλή αντανάκλαση του τι ακούσατε να λέει το άλλο άτομο. Ένα άτομο λέει: “Η δουλειά μου ήταν απαιτητική τελευταία, και παλεύω να διατηρήσω το κίνητρο μου για άσκηση.”
Θα μπορούσατε να απαντήσετε: “Φαίνεται ότι η εργασία σας παρεμβαίνει σε πράγματα σημαντικά για εσάς”. Εάν κάνετε λάθος, μπορούν να σας διορθώσουν. Μην τα επαναλάβετε κατά λέξη αλλά απαντήστε λέγοντας τι καταλάβατε εσείς από τα λεγόμενά τους. Το νόημα είναι ότι η ουσιαστική συνομιλία απαιτεί κατανόηση και μπορούμε να τη χτίσουμε με αυτό τον τρόπο της «αντανάκλασης».
4. Όταν είστε θυμωμένοι, υιοθετήστε τον κανόνα των 24ων ωρών.
Όταν δίδαξα διαχείριση του στρες σε φοιτητές πανεπιστημίου, αυτός ήταν ένας από τους αγαπημένους μου κανόνες επικοινωνιακής προσέγγισης.
Ας υποθέσουμε ότι λαμβάνετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα κείμενο από έναν πελάτη ή έναν συνεργάτη, και δεν είναι καλό. Αντί να απαντήσετε αμέσως, διατυπώστε μια απάντηση σε ένα κενό email (αλλά μην το στείλετε). Σε 24 ώρες, όταν τα συναισθήματά σας θα είναι υπό έλεγχο, μπορείτε να προσδιορίσετε εάν είναι ασφαλές να το στείλετε ή αν χρειάζεται επαναδιατύπωση. Με μια δια ζώσης συνομιλία, μπορείτε απλώς να δηλώσετε, “Σας ευχαριστώ, δώστε μου λίγο χρόνο να το σκεφτώ. Θα σας απαντήσω αύριο”.
5. Όταν θέλετε να κάνετε μία ειλικρινή φιλοφρόνηση, ξεκινήστε λέγοντας κάτι ουσιαστικό και σημαντικό.
Συχνά λέμε πράγματα όπως «μπράβο» ή «τα πας υπέροχα». Αλλά μετά από λίγο, αυτά τα κομπλιμέντα χάνουν τον αντίκτυπό τους. Αντ’ αυτού, μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια φράση που τραβάει την προσοχή τους. “Δεν ξέρω αν κάποιος σου το έχει πει … αλλά γίνεσαι δυνατός.”
Ή, “Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει … αλλά η στάση σας βελτιώνεται.” Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε φράση νιώθετε ότι σας βγαίνει φυσικά. Σας εγγυώμαι ότι οι πελάτες σας θα το παρατηρήσουν και τα λόγια σας θα έχουν μεγαλύτερο νόημα.
Έτσι την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε πιεσμένοι κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με οποιονδήποτε στη ζωή σας, απλώς θυμηθείτε αυτές τις πέντε συμβουλές και ξεκινήστε να θέτετε τα θεμέλια για πιο αποτελεσματικές συνομιλίες.
NASM original article Author: Angie Miller, MS.
Πηγή
NASM original article Author: Angie Miller, MS.
https://blog.nasm.org/five-ways-to-overcoming-barriers-to-effective-communication