Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ Health Coach και Wellness Coach. Οι λέξεις «υγεία» και «ευεξία» συχνά έχουν εναλλακτική χρήση. Τα ΜΜΕ, οι προπονητές και οι γιατροί κάνουν συχνά αναφορά στην κατάσταση της σωματικής και ψυχικής ευημερίας ενός ατόμου με αυτές τις λέξεις. Αυτό προκαλεί σύγχυση, καθώς η υγεία και η ευεξία διαφέρουν σημαντικά.
Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε αυτές τις διαφορές και να υποστηρίξετε μια ολιστική προσέγγιση για την ευεξία τη δική σας καθώς και των ασκούμενών σας.
Κατανόηση της Υγείας
Η υγεία ξεπερνά την απλή ύπαρξη ή απουσία ασθένειας.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ξεκαθαρίζει αυτή τη διάκριση. Ορίζει την υγεία ως «κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς την απουσία ασθένειας». Αυτή η προοπτική επεκτείνει τη θεώρηση της υγείας, δίνοντας έμφαση σε διάφορες πτυχές της ευημερίας, όχι μόνο στην απουσία ασθενειών.
Η σωματική ευεξία περιλαμβάνει όχι μόνο τη μέτρηση παραμέτρων όπως η αρτηριακή πίεση ή η χοληστερίνη, αλλά και την προώθηση υγιεινών συνηθειών, όπως η φυσική δραστηριότητα, η ισχυρή διατροφή και ο ποιοτικός ύπνος. Η συναισθηματική υγεία αναγνωρίζει ότι η ψυχική και συναισθηματική κατάσταση επηρεάζει την συνολική ευημερία. Η κοινωνική υγεία εξετάζει πώς το περιβάλλον και η ανάγκη για κοινωνική σύνδεση διαμορφώνουν τις μακροπρόθεσμες εκβάσεις της υγείας μας.
Ευεξία: Πέρα από τους Τομείς της Υγείας
Η υγεία είναι μια κατάσταση, ενώ η ευεξία είναι μια διαδικασία. Η NASM την αποκαλεί «ταξίδι ευεξίας». Περιλαμβάνει τις συνειδητές επιλογές που κάνετε για τη σωματική, ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική ευημερία σας. Σε μια ολιστική προσέγγιση, αυτοί οι τομείς συνδέονται στενά μεταξύ τους.
Για παράδειγμα:
- Οι άνθρωποι με υγιείς κοινωνικές σχέσεις συνήθως έχουν καλύτερη συναισθηματική κατάσταση και βελτιωμένη διάθεση.
- Όπως και κάποιος που δουλεύει πάνω στη νοοτροπία του και τη σχέση του με τον εαυτό του, είναι πιο πιθανό να φροντίσει τις σωματικές του ανάγκες.
Αυτός είναι ο λόγος που το ταξίδι της ευεξίας εστιάζει στη συνολική ευημερία του ατόμου.
Διαστάσεις της Ευεξίας
Η ευεξία περιλαμβάνει τις συναισθηματικές, σωματικές, επαγγελματικές, κοινωνικές, πνευματικές, διανοητικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές διαστάσεις του εαυτού μας. Παρακάτω αναλύονται τέσσερις από αυτές τις διαστάσεις:
- Σωματική Ευεξία: Δεν αφορά μόνο την επίτευξη της βέλτιστης σωματικής υγείας, αλλά και το πώς αξιοποιούμε το σώμα μας για την συνολική μας ευημερία. Η κίνηση, για παράδειγμα, βοηθά στη στήριξη της ψυχικής υγείας και περιορίζει την κατάθλιψη. Επιπλέον, ενισχύει τη διάθεση για έως και 24 ώρες μετά την άσκηση. Κάποιος που προτεραιοποιεί την ευεξία μπορεί να επιλέξει φυσικές δραστηριότητες που απολαμβάνει, εκτός από τα οφέλη της άσκησης.
- Συναισθηματική Ευεξία: Αναγνωρίζει ότι η απουσία του κακού δεν ισοδυναμεί με την παρουσία του καλού στην ψυχική υγεία. Η δουλειά πάνω στη συναισθηματική ευεξία περιλαμβάνει την προτεραιοποίηση θετικών συναισθηματικών εμπειριών και την αναζήτηση δραστηριοτήτων που απολαμβάνουμε και δεν βλάπτουν άλλες πτυχές της υγείας και της ευημερίας.
- Ψυχική Ευεξία: Ξεπερνά την απουσία ψυχικών προβλημάτων. Αυτό περιλαμβάνει την παραγωγικότητα, την προσωπική οργάνωση, τους στόχους, τις αξίες και την αναζήτηση νοήματος και σκοπού στη ζωή. Η ψυχική ευεξία περιλαμβάνει πρακτικές που βοηθούν στο να εστιάσουμε το μυαλό μας και να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα, τη νοοτροπία και την αυτοομιλία.
- Κοινωνική Ευεξία: Αναφέρεται στις σχέσεις μας, στην κοινότητα, και στην αίσθηση σύνδεσης και ουσιαστικής προσφοράς. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και η ποιότητα των σχέσεών μας επηρεάζει σημαντικά όλες τις άλλες πτυχές της υγείας και της ευημερίας. Στρατηγικές κοινωνικής ευεξίας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας για τη δημιουργία θετικών σχέσεων, τη διατήρηση καλών ορίων, καθώς και απλές ενέργειες, όπως η πρόσκληση άλλων να συμμετάσχουν στις ευεξιακές σας δραστηριότητες.
Εφαρμόζοντας τις Διαφορές Μεταξύ Ευεξίας και Υγείας στην Πράξη
Ας εξετάσουμε ένα άτομο με χρόνια ασθένεια που δεν πληροί τον παραδοσιακό ορισμό της υγείας, σύμφωνα με την αντίληψη των άλλων.
Με την αναθεωρημένη προοπτική του ΠΟΥ, αυτό το άτομο μπορεί να επιτύχει συναισθηματική και σωματική ευημερία, ενώ λαμβάνει υποστήριξη από τους αγαπημένους του. Επιπλέον, μπορεί να υιοθετήσει τεχνικές ευεξίας, όπως διαλογισμό, γραφή, καλύτερη διατροφή, ποιοτικό ύπνο και ασφαλή, εξατομικευμένη σωματική δραστηριότητα.
Ωστόσο, μια υπερβολικά περιορισμένη άποψη για την υγεία ή την ευεξία μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες.
Για παράδειγμα, ας δούμε κάποιον με ανθυγιεινή αντίληψη για την ευεξία, που απορρίπτει τους ιατρικούς ελέγχους. Τους θεωρεί ως αναποτελεσματικούς ή εκμεταλλευτικούς, και εστιάζει μόνο σε τεχνικές ευεξίας.
Ένα παράδειγμα είναι κάποιος που πιστεύει ότι η άσκηση και τα συμπληρώματα πρωτεΐνης είναι αρκετά και τα χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει την αμέλεια των ιατρικών εξετάσεων. Έτσι, αγνοεί την υπερβολική προπόνηση, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη αρτηριακή πίεση και τελικά σε ασθένεια και βλάβη.
Το Ταξίδι σας στην Υγεία και Ευεξία
Στο ταξίδι σας για την υγεία και την ευεξία, κάντε τη σκέψη για το τι ταιριάζει καλύτερα στη ζωή σας. Ανακαλύψτε πρακτικές ευεξίας, παρακολουθήστε την υγεία σας και επιλέξτε επαγγελματίες που ταιριάζουν στις ανάγκες σας.
Για να ξεκινήσετε, αναλογιστείτε μερικές από τις ερωτήσεις που θα σας έθετε ένας σύμβουλος ευεξίας:
- Υπάρχει κάποιο ιατρικό ιστορικό ή πάθηση στην οικογένειά σας; Ποια είναι η διαχείρηση των προβλημάτων σας τώρα και ποιος ο προγραμματισμός σας για το μέλλον;
- Πώς βλέπετε τον εαυτό σας συνολικά; Τι κάνετε για να φροντίσετε την ψυχική, σωματική και συναισθηματική ευημερία σας;
- Αφιερώστε λίγο χρόνο και γράψτε στο ημερολόγιό σας πώς θα ήταν η ιδανική σας ημέρα, αν η ψυχική, σωματική, συναισθηματική και κοινωνική ευημερία σας ήταν προτεραιότητα.
Οι απαντήσεις σας σε αυτές τις ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε την κατεύθυνση του ταξιδιού ευεξίας σας. Επιπλέον, σκεφτείτε αν προτεραιοποιείτε τις θεμελιώδεις ανάγκες σας, όπως η ενυδάτωση, η σωστή διατροφή, ο ποιοτικός ύπνος και η άσκηση που σας ευχαριστεί.
Σύμβουλοι Υγείας και Ευεξίας
Για όσους επιθυμούν να βοηθήσουν άλλους στο ταξίδι της ευεξίας τους, το coaching μπορεί να αποτελέσει μια ικανοποιητική και αποτελεσματική καριέρα.
Η βασική διαφορά μεταξύ ενός σύμβουλου υγείας και ενός σύμβουλου ευεξίας αφορά το αντικείμενο εργασίας τους, το είδος των πελατών τους, καθώς και τις αλλαγές που προτείνουν.
Ο σύμβουλος ευεξίας εστιάζει στη διαδικασία της συνολικής ευημερίας του πελάτη, ενώ οι στόχοι που τίθενται βασίζονται σε αυτόν και γίνονται το επίκεντρο της διαδικασίας coaching.
Αντίθετα, ο σύμβουλος υγείας κάνει επικέντρωση στα αποτελέσματα που αφορούν τη σωματική υγεία του πελάτη του. ‘Εχει συνεργασία κυρίως με άτομα που έχουν λάβει κλινική διάγνωση και έχουν ανάγκη από συνεχιζόμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.
Απαιτήσεις Εκπαίδευσης
Αν θέλετε να γίνετε σύμβουλος υγείας ή ευεξίας, πρέπει να βρείτε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που υποστηρίζει τους στόχους σας.
Η πιστοποίηση coaching για την ευεξία περιλαμβάνει εκμάθηση των τομέων ευεξίας, ανθρώπινης κίνησης, αλλαγής συμπεριφοράς και τεχνικών coaching που σας βοηθούν να στηρίξετε τους άλλους.
Αν σας ενδιαφέρει το πρόγραμμα Πιστοποιημένου Σύμβουλου Ευεξίας της NASM, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καθοδηγήσετε τους πελάτες σας και να βελτιώσετε τη ζωή τους. Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες.
Πόσο κοστίζει να γίνετε Σύμβουλος Υγείας και Ευεξίας;
Το κόστος της πιστοποίησης για σύμβουλο ευεξίας διαφέρει, ανάλογα με το πρόγραμμα. Σύμφωνα με το TheBalance.com, οι τιμές έχουν εύρος από 650 έως 7.000 δολάρια.
Ένα αξιόπιστο πρόγραμμα έχει βάση την επιστήμη. Καλύπτει τον τομέα εξειδίκευσης που σας ενδιαφέρει και περιλαμβάνει πληροφορίες για την αλλαγή συμπεριφοράς. Επίσης, διδάσκει τεχνικές coaching, όπως η «Συνομιλία Κινητοποίησης» (Motivational Interviewing).
Πόσα κερδίζουν οι Σύμβουλοι Υγείας και Ευεξίας;
Σύμφωνα με το Salary.com, το μέσο εισόδημα ενός σύμβουλου υγείας και ευεξίας είναι 61.000 δολάρια. Το εύρος μισθών έχει διακύμανση από 53.000 έως 68.000 δολάρια.
Οι νέοι επαγγελματίες κερδίζουν συνήθως λιγότερα, καθώς χτίζουν την επιχείρησή τους. Αντίθετα, εκείνοι με εξειδικευμένη γνώση και μακροχρόνια εμπειρία πιθανόν να χρεώνουν υψηλότερη ωριαία αμοιβή. Επίσης, μπορεί να δημιουργούν άλλες πηγές εισοδήματος.
Εφαρμόζοντας την Ευεξία στην Τρέχουσα Επαγγελματική Σας Κατάσταση
Οι επαγγελματίες φυσικής κατάστασης, όπως οι Certified Personal Trainers και οι Certified Nutrition Coaches, μπορούν να κάνουν ενσωμάτωση του coaching ευεξίας στην επιχείρησή τους. Όμως, και επαγγελματίες από άλλους τομείς μπορούν να έχουν εξίσου οφέλη. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το coaching ευεξίας έχει εφαρμογή σε διάφορους τομείς, όπως εταιρικά περιβάλλοντα, υγειονομικά ιδρύματα και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Προσφέροντας εξατομικευμένη καθοδήγηση για την ισορροπία εργασίας-ζωής, την ανθεκτικότητα και τη διαχείριση του χρόνου, οι επαγγελματίες μπορούν να ενδυναμώσουν τους πελάτες, τους μαθητές και τους συναδέλφους τους. Έτσι, τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις μοναδικές προκλήσεις.
Προωθώντας την αυτογνωσία, θέτοντας ουσιαστικούς στόχους και παρέχοντας συνεχιζόμενη υποστήριξη, οι επαγγελματίες καθοδηγούν άλλους να πετύχουν μια ισχυρή και ικανοποιητική ζωή.
Τελικές Σκέψεις
Η υγεία και η ευεξία μπορεί να μοιάζουν συνώνυμοι όροι και συχνά τους χρησιμοποιούμε με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, είναι ξεχωριστοί.
Η κατανόηση και η συνειδητή χρήση κάθε λέξης μπορεί να σας ενδυναμώσει. Μπορείτε έτσι να ακολουθήσετε μια πιο ενημερωμένη και ενδυναμωμένη προσέγγιση στη δική σας ευημερία.
Φέρνοντας πρόθεση στην ψυχική, σωματική, συναισθηματική και κοινωνική ευεξία σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια πιο ολοκληρωμένη κατάσταση υγείας.